Uppsala

Här tänkte vi göra en djupdykning i Uppsala. Vi går igenom stadens historia, sevärdheter och andra händelser som sker i staden.

Uppsala ligger mellan städerna Gävle och Stockholm. Det är en resväg på 67 kilometer norrut om man åker från Stockholm. Uppsala är idag Sveriges 4:e största stad med omkring 140 000 invånare. Länet heter Uppsala län och kommunen är Uppsala Kommun.

Platsen där Uppsala ligger idag hade tidigare ett annat namn, den platsen hette Östra Aros. Dåtidens Uppsala låg där Gamla Uppsala ligger idag. Så var det fram till år 1280. Staden har haft en historia som köpstad och kunde på så sätt växa och bli en riktig ”stad” under sin tid. Mellan Dombron och Islandsbron vid hamnen så har man hittat den allra första bebyggelsen i Uppsala. Resterna efter en boplats var virke som dateras till 1100-talet.

Det som kännetecknar Uppsala är domkyrkan, Fyrisån och slottet. Man kan se slottet och domkyrkan som en siluett från den yttre delen av staden. Just detta har man hållit på i många år, denna siluett som skapas har fått varit intakt. Därför har man sett till att inga höga byggnader har byggts upp framför siluetten. Hela utformningen av stadskärnan är fortfarande präglad av stormaktstiden. Man har kvarhållit den typiska småstadskänslan i stadsplaneringen.

Sevärdheter och saker att göra i Uppsala

Uppsala domkyrka

Har man tid över så ska man definitivt besöka domkyrkan. Det är Skandinaviens största katedral i sitt slag. Där finns flera kungliga gravar att beskåda, bland annat Gustav Vasa och Johan III. Domkyrkan ligger vid gatan Domkyrkoplan, men det är svårt att missa den om man promenerar i staden. Den syns från långt håll.

Botanisk trädgård

Vid Villavägen 8 ligger Uppsalas botaniska trädgård som är öppet året runt. Här finns det tropiska växter och andra intressanta blommor.

Gamla Uppsala

Det är också rekommenderat att besöka Gamla Uppsala. Det är väldigt populärt att göra utflykter till Gamla Uppsala och besöka bland annat Gamla Uppsala Museum. Platsen där Gamla Uppsala ligger finns en av Sveriges mest intressanta fornlämning. Det är tre kungshögar som är från 500-talet och enligt sägen så ska mäktiga kungar ha bott på just denna plats. Man ska även använt platsen till en offerplats där man offrade till gudarna. Man ska ha hållit på med stora ”blotfester” för att visa sin uppskattning för högre makter. Dessa fester var till för att tacka gudarna för en barnafödelse eller en lyckad affär. Man dödade vissa djur och samlade upp blodet i skålar och avbildade sedan gudarna i blodet.

När man är i Gamla Uppsala och på museet kan man även ta en tripp till restaurang Odinsborg och friluftsmuseet Disagården som ligger i krokarna.

Studentstad

Uppsala är också en stor studentstad och universitetet i staden var redan på stormaktstiden en av Europas främsta för högre utbildning. Idag så är Uppsala universitet det främsta i Sverige och ligger på topp 100 i hela världen. Hela 15 nobelpristagare har en gång studerat vid universitetet i Uppsala. Det finns totalt nio fakulteter och över 30 000 studenter.