Soran får idag ta emot FNs pris för sitt arbeta med de mänskliga rättigheterna

soran

Soran Ismail får ta emot det nya svenska pris som FN delar ut i Sverige. Det är ett pris som ges till en person som arbetar för de mänskliga rättigheterna i just Sverige. Man har tidigare haft ett sådant pris på internationell nivå men det fanns ett behov till att instifta ett pris för svenskar som hjälper till att kämpa för våra mänskliga rättigheter.

FN har varit oroliga på senare tid när man har sett tendenser till ökat främlingsfientlighet i landet och därför är det extra viktigt att lyfta fram frågan i ljuset och inspirera till att fler arbetar för alla människors lika värde. Därför får Soran priset för sitt engagemang och drivkraften han har när han tar ställning mot främlingsfientligheten i Sverige.

Soran tar tydlig ställning både privat och yrkesmässigt. Han är tydlig med vad han förmedlar och är inte rädd för att ta upp diskussionen oavsett vart han befinner sig.

Soran tar idag emot priset som delas ut kl. 11.00 på biografen Zita, Birger Jarlsgatan 37 i Stockholm. Leder ceremonin gör Aleksander Gabelic och den svenska generalsekreteraren Linda Nordin är där för att dela ut priset.

Soran Ismail är född i Iran 1987 men som liten flydde han och föräldrarna från islamistiska regimen i Irak. Han har sedan 18 års ålder varit ståuppkomiker och medverkat i flera tv-program. 2012 i november blev han aktuell då han var med i ett inspelat videoklipp som publicerades i Expressen där han diskuterar med Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling, tre ledande politiker i Sverigedemokraterna. Filmen visar hur dessa tre hotar Soran och uppträder kränkande och rasistiskt. Sverigedemokraterna plockade även upp järnrör med avsikt för att skada.

Foto: Bingo Rimér