Kändisar från Uppsala

Det är populärt att ha koll på alla Sveriges kändisar. Vad är det då som utmärker en kändis? Det kan vara många faktorer som gör en person känd, och dessa kan sträcka sig allt ifrån negativa egenskaper till positiva. När vi i folkmun talar om kändisar, så tänker vi mest på skådespelare, musiker, sångare/sångerskor eller idrottare. Kanske är detta för att vi vill få en positiv bild av vad en kändis är.

Det som brukar utmärka den typ av kändisar som ligger på den positiva sidan är att de utför sitt arbete på ett beundransvärt sätt, samt att de har tjänat en hel hög med pengar. Här ska vi denna gång kika på vilka kändisar det finns i Uppsala, och kanske vi hittar någon som inte ligger på den positiva sidan också.

Dessa kändisar finner vi i Uppsala

Om vi går tillbaka i historien så finner vi många eminenta figurer som vi alla känner till. Inom konstkretsar så finner vi ”Nordens Leonardo da Vinci”, Olof Rudbäck d.ä. Två av de mest kända svenska personerna i historien kommer även de från Uppsala, och hette Anders Celsius och Carl von Linné.

Uppsala har även kändisar inom kungligheter som Drottning Kristina som abdikerade från tronen och flydde till Rom. Vår tidigare svenska Generalsekreterare för FN, Dag Hammarskjöld kommer även han från Uppsala.

Dagens kändisar i Uppsala består av allt från TV-profiler till finansmän, författare och jurister. Inom lagens arbete så har Uppsala juristen Elin Blank och justitiekanslern Göran Lambertz som de två framstående figurerna. Som författare så är det Håkan Nesser som gäller för hela slanten.

När det gäller finansmän så är svaret på denna fråga enkel. Anders Wall naturligtvis. Killen som börja sälja kaniner på torget och blev en av Sveriges största inom finansmarknaden. Inom sporten är den mest lysande stjärnan ishockeyspelaren Markus Ragnarsson.

Hur var det nu med att finna någon som är känd, men inte ligger på plus? Egentligen finns det faktiskt inte så mycket att ta upp här, utan Uppsala sköter sig ganska bra. Det är ungefär lika fattigt som med kända musiker och sångare/sångerskor. Vi hittar dock ett fåtal och de mest kända är: Rebecka Törnqvist, Owe Thörnqvist och E-Type.