Generalsekreterare i FN

FN har haft en rad generalsekreterare under sin tid. Sedan 40-talet har många stora personligheter fått möjlighet att axla denna betydelsefulla roll.

Generalsekreteraren i FN är som en chef över sekretariatet och utnämns av generalförsamlingen med en rekommendation från FNs säkerhetsråd. En generalsekreterare har vanligtvis ett mandat på fem år. Generalsekreteraren ska se till så att alla inom sekretariatet sköter sitt jobb och fullföljer sina förpliktelser. Att vara generalsekreterare är ett mycket tidskrävande arbete och det är många saker som måste uppfyllas. Dels ska generalsekreteraren synas och hålla tal på olika politiska konferenser och dessutom försöka att bevaka världsordningen.

Vi har haft totalt nio generalsekreterare med start 1946 och fram till dagens datum. Här följer en presentation av alla som har varit generalsekreterare under årens lopp.

Trygve Lie 1946-1952

Detta var norrmannen som lade hela grunden för den administrativa delen inom FNs organisation. Han hade ansvaret för byggandet av FNs högkvarter som idag ligger i New York. Trygve Lie hade sitt mandat mellan 1946 och 1952. Under denna tid så var det svåra konflikter i världen, bland annat Koreakriget och sammandrabbningarna i mellanöstern. Han avgick i förtid eftersom han blev hårt motarbetad av Ryssland för sitt engagemang i Koreakriget.

Dag Hammarskjöld 1953-1961

Detta var en svensk generalsekreterare som hade rötter i Uppsala. Han var på sin post mellan 1953 och 1961. Han försökte under sin tid att öka generalsekreterarens inflytande i FN och var en väldigt orädd och handlingskraftig person. Han kom ofta på kant med säkerhetsrådets fasta medlemmar. Han hade en viktig roll som medlare och fredsskapare mellan länder som Egypten, Palestina, Libanon, Irak och Laos.

Han omkom tragiskt i en flygplansolycka 1961 när han var på väg till en förhandling om vapenvila i Kongo.

U Thant 1961-1971

U Thant från Burma var generalsekreterare mellan 1961 och 1971. Han ansågs representera den tredje världen eftersom U Thant var den första generalsekreterare som kom från ett utvecklingsland. Han var en mycket skicklig diplomat som ofta arbetade med tyst diplomati.

Kurt Waldheim 1972-1981

Denna man kom från Österrike och var generalsekreterare från 1972 till 1981. Han var mycket aktiv vid medlingen när grekcypriotiska och turkcypriotiska styrkor drabbade samman på Cypern under 1974. Han bidrog till att fredligt avsluta dessa sammandrabbningarna.

Javier Pérez de Cuéllar 1982-1991

Javier Pérez de Cuéllar kom från Peru och var generalsekreterare under nästintill hela 80-talet. Han hade en betydande roll när Sovjetunionen drog sig ur Afghanistan.

Boutros Boutros-Ghali 1992-1996

Vid 69 års ålder valdes Boutros Boutros-Ghali in som generalsekreterare i FN. Han fortsatte med Dag Hammarskjölds ide om att försöka stärka generalsekreterarens ställning inom FN.

Kofi Annan 1997-2006

Kofi Annan var FNs generalsekreterare mellan åren 1997-2006. Han arbetade hårt med att stärka relationen mellan USA och FN som hade blivit lidande under många år. 2001 fick han och hela organisationen Nobels Fredspris. Kofi Annan kommer ursprungligen från Ghana men läste på amerikanskt universitet och har en utbildning inom ekonomi och administration. Han försökte att övertyga USA och Storbritannien att gå in i Irak med stöd av FN, men länderna invaderade Irak ändå.

Ban Ki-moon 2007-

Ban Ki-moon är den sittande generalsekreteraren som tillträdde under 2007. Han kommer från Sydkorea och arbetar i huvudsak med tre viktiga uppgifter. Han vill stärka FNs huvudpelare som är säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter.