Generalförsamlingen agerade äntligen

Den pågående konflikten i Ukraina och att Ryssland ville ansluta sig till Krim gjorde att generalförsamlingen för FN agerade. Det blev en omröstning där det blev ett beslut om att inte erkänna Rysslands försök att ansluta sig till Krim. Den svenska grenen av FN har tidigare gett kritik till generalförsamlingen för att man är för passiv. Så detta är en välkomnande gest anser svenska FN-förbundet.

Att ett sådant beslut tas i generalförsamlingen har ingen bindande effekt, det är ingen som säger att deras beslut kommer att användas i konflikten. Men det är ett beslut som väger tungt rent politiskt och man hoppas att det kommer att hjälpa i krisen som nu är i Ukraina, och att Ryssland inte lägger sig i. Både Ban Ki-moon och Jan Eliasson arbeta med att hitta en fredlig lösning på krisen.

Även om det blev ett beslut som slutade i att inte erkänna Ryssland så var det inte många länder som röstade. Man hade samlat representanter för länderna i FN och 100 röster föll för förslaget. Elva länder som var med röstade emot och hela 58 avstod från att lägga sina röster till förslaget.

Stöd FN

Det finns väldigt olika sätt att stödja FN och deras arbete. Främst arbetar man med barns rättigheter om att alla ska ha rätt till ett säkert liv. Du kan skänka pengar och på så sätt göra skillnad. På fn.se/vara-kampanjer/ ser du hur du kan bidra. Alla bidrag är välkomna, stora som små.

Läs gärna igenom alla olika kampanjer som FN arbetar med just nu.