Bensinmackar utsatta i Uppsala

Bild under Public Domain på Wikipedia

Bild under Public Domain på Wikipedia

Expressen rapporterar att kriminella ligor har ökat att manipulera betalautomater på bensinstationer. Under en längre tid har det inte varit så många anmälningar men nu har dessa ökat och tidningen skriver att det har härjat en liga i Uppsalaområdet. Bensinmackar i Uppsala men även  Stockholm och Göteborg har blivit utsatta. Enligt polisen ska det vara ligor som drar igenom Sverige på en turné, ofta är det medborgare från Bulgarien och Rumänien som påträffas vid ingripande.

Obevakade bensinstationer är perfekta måltavlor för kriminella som vill stjäla kontokortsuppgifter. Där arbetar man ostört med att lägga på falska kortautomater och när någon person tankar kopieras informationen till apparaten som ligan har satt upp. Personen som tankar sin bil märker oftast ingenting, men efteråt har kortets information kopierats samt koden snappats upp.

Den information som kriminella vill åt är pinkoden samt den elektroniska data som finns i magnetremsan. Kreditskortsnummer och CVV-kod är inte intressant i detta läge. Polisens experter berättar att det kan ta så kort tid som en timme från att man tankar, får sitt kort skimmat till att uttag sker någonstans i Asien. När ligan har fått din information skickas det vidare via mail, sms eller telefon till en illegal korttillverkare. Troligtvis säljer ligorna informationen direkt så tar någon annan över efter det, exakt hur det går till vet vi inte.

Skydda ditt kort

Att skydda sig från detta är svårt men ett tips är att vara uppmärksam. För det första ska man kontrollera automaten man använder. Uttagsautomaterna från bankerna har blivit bättre under senare och är sällat utsatt, men oavsett så ska man kolla allt man använder. Ryck och känn på automaten, bankautomaten eller automaten vid bensinmacken. Ser någonting konstigt ut testa att rycka i den, lossnar det saker? Enligt Expressens artikel ska riktiga automater tåla att man är lite hårdhänt med dem.

Om man inte upptäcker en manipulerad automat finns det en sak till att tänka på, skydda pinkoden. Pinkoden kan fångas upp med en tryckplatta men det är mycket vanligt att ligorna sätter upp en liten kamera som filmar när du slår din kod. Försök att dölja momentet med koden så mycket du kan, lägga handen över om det går. Då minskar risken för att kortet kan kopieras.

Efter en artikel i Expressen och hemsidan om Kreditkort.