Bästa parkerna i Uppsala!

Uppsala som stad är känd för att vara vacker med sina gamla tidlösa byggnader, Uppsala domkyrka, Uppsala slott också Fyrisån som går rakt igenom stadskärnan. Staden har flera vackra parker men det är två stycken som sticker ut lite extra.

Engelska parken

Engelska parken eller Carolinaparken som den också kallas ligger i den västra delen av staden bakom det gedigna biblioteket Carolina Rediva som är Uppsalas egna universitets bibliotek. Parken är stor och smyckas med härliga ädellövträd som också ger parken dess karakteristiska utseende. Parken har också gett namn till Uppsalas Universitets humanistiska centrum. I parken står några monument bl a. på Folke Bernadotte och Karl XIV Johan. På 50-talet så blev engelska parken rikskändis i låten Rumba i Engelska parken som var en schlager hit av Ove Thörnqvist. För barnen så finns den väldigt populära Pelle Svanslös-lekparken som upprättades så sent som 2014.

Stadsträdgården

Stadsträdgården eller Uppsala stadspark som den också kallas har Fyrisån på ena sidan och Akademiska Sjukhuset på andra sidan, den ligger också vid studenternas IP där olika idrottsevenemang arrangeras. Stadsparken är också känd för sina otroligt vackra planteringar, sina enorma ädelbladsträd, massor av äppelträd och fontäner. I början av maj är det en fröjd att gå igenom stadsparken och lukta på alla fantastiska dofter som hägg och syren. Parken är också en samlingsplats för såväl barnfamiljer som ungdomar och äldre. Här har folk picknick, möhippor och förfester och det är alltid en härlig stämning. I parken finns också en stor lekpark som är väldigt populär bland barnfamiljer, lekparken är också anpassad för barn med funktionsnedsättning. På somrarna är även ett cafe öppet i gula villan där enklare mat och fika finns men även glass. Populärt är också att samlas på bryggan vid Fyrisån för olika kompisgäng.
På vintrarna arrangeras olika ljusinsättningar och utställningar i form av isskulpturer.